Tuhannen vuoden talo -ideakilpailun palkinnot jaettiin Hirsitaloteollisuus ry:n Syysseminaarissa Tuusulassa perjantaina 8. marraskuuta. Kuvassa vasemmalta Hirsitaloteollisuus ry:n puheenjohtaja Marko Saarelainen, Joona Heikkilä, Anna Arpiainen, Pia Mäklin, Lauri Kärpänoja ja professori Janne Pihlajaniemi Oulun yliopistosta. Takarivissä vasemmalta Joni Halme ja Oskari Lumikari.
Kuva: Oscar Lindell
Hirsitaloteollisuus ry:n ja Oulun yliopiston Moderni hirsikaupunki -hankkeen järjestämä Tuhannen vuoden talo hirrestä -ideakilpailu tuotti 16 opiskelijoiden tekemää ehdotusta.
Kilpailu käynnistyi toukokuussa ja päättyi syyskuussa. Siihen saivat osallistua kaikki suomalaisissa arkkitehti- ja rakennusarkkitehtuurikoulutusta tarjoavissa oppilaitoksissa opiskelevat. Kilpailun tarkoituksena oli kannustaa opiskelijoita ideoimaan, miten hirsitalon elinkaari voi olla mahdollisimman pitkä, jopa tuhat vuotta.
Parhaat ideat palkittiin
Kolme parasta ehdotusta palkittiin Tuusulassa 8.11.2019 pidetyssä Hirsitaloteollisuus ry:n Syysseminaarissa. Lisäksi järjestäjät lunastivat kaksi kilpailutyötä. Jaettujen palkintojen yhteissumma oli 3 500 euroa.
Kolme parasta ehdotusta olivat:
1. Vihne, Joona Heikkilä, Aalto-yliopisto
2. Moduuli ABC, Anna Arpiainen ja Pia Mäklin, Aalto-yliopisto
3. Kelo, Joni Halme, Tampereen teknillinen yliopisto
Lunastettavat työt:
Talo vaan, Jaakko Viertiö ja Pietari Sulonen, Aalto-yliopisto
Ja tuhanteen, Lauri Kärpänoja ja Oskari Lumikari, Aalto-yliopisto
Opiskelijoiden mielestä Tuhannen vuoden talo -kilpailun teema oli kiinnostava. Se kannusti osallistujia perehtymään hirsirakentamiseen. Kilpailun tavoitteena ollut mahdollisimman pitkä elinkaari kannusti miettimään erityisesti rakennuksen muunneltavuutta, purettavuutta ja siirrettävyyttä.
Tuomariston arviot palkituista ja lunastetuista ehdotuksista
Tuomaristoon kuuluivat: Markku Karjalainen, rakennusopin professori, Tampereen yliopisto (TAU), professori Janne Pihlajaniemi, Oulun yliopisto, arkkitehtuurin yksikkö, Mikko Löf, tekninen johtaja, Kontiotuote Oy ja Seppo Romppainen, toimitusjohtaja, Hirsitaloteollisuus ry. Tuomariston sihteerinä toimi projektitutkija Matti Lakkala, Oulun yliopisto, Moderni Hirsikaupunki -hanke.
Tuomaristo arvioi ehdotuksia seuraavasti:
1. Palkinto, nimimerkki: “Vihne”
Vyöhykeajattelultaan ja kokonaiskonseptiltaan oivallinen ja toimiva kokonaisratkaisu, jossa rakennustekniset ratkaisut rakennusosineen on hyvin pitkälle mietitty. Rakennus on hirren käytöltään muuntojoustava sekä helposti huollettava, purettava ja uudelleen koottava. Hirsikehikko on sijoitettu säältä suojaan nerokkaasti tiilisen porrashuone- ja märkätilaytimen sekä terassiulkokehän välimaastoon. Kokonaisratkaisu on erityisen hyvin sovellettavissa kerrostalorakentamiseen, mikä voisi olla lähitulevaisuudessa hirsirakentamisen uusi aluevaltaus. Samaa periaateratkaisua voidaan käyttää myös toimisto- ja liiketilarakentamisessa. Rakennuksen eri vyöhykkeet mahdollistavat julkisivujen moniulotteisen jäsentelyn ja arkkitehtuurin rikkauden.
2. Palkinto, nimimerkki: Moduuli ABC”
Systemaattiseen moduuliajatteluun perustuva uskottava kilpailuehdotus, jossa on pyritty vakioimaan hirsirakentamisen liitokset, elementtiosat ja aukotukset sekä niiden mittamaailma. Esitetty ratkaisu on sovellettavissa toiminnaltaan monenlaisiin eri rakennuksiin. Vakioitu detaljiikka mahdollistaa hyvin myös rakennuksen purkamisen, siirtämisen ja uudelleen kokoamisen. Ratkaisu on yksinkertainen ja jatkokehittämisen arvoinen. Rakennusopillisesti asiat ovat oikein ja yksinkertaisesti ratkaistu: Ulkoseinän hirsirunko on säältä suojassa näkyvänä pintana rakennusvaipan sisäpuolella, lämmöneristys on hirsirungon ulkopuolella, ulkoverhouksena on kevytrakenteinen sekä helposti huollettava ja uusittava paneeli- tai lautaverhous.
3. Palkinto, nimimerkki: ”Kelo”
Hirsirunkoisista tilaelementtimoduuleista rakentuva yksinkertaisen vahva perusidea, jota voidaan soveltaa eri kokoisiin ja käyttötarkoituksiltaan moninaisiin ja jopa useampikerroksisiin rakennuksiin. Hirsikehikko on sateelta ja auringonpaisteelta pitkien räystäiden, katosten ja julkisivusäleikköjen suojassa. Tilaelementtirakentamista ei ole hirsirakentamisessa aiemmin esitetty, joten esitetty konsepti on hyvinkin jatkokehittämisen arvoinen. Esitetty kilpailuehdotus on varsin viitteellinen.
Lunastus: ”Ja tuhanteen”
Arkkitehtuuriltaan uljas ja hirsirakentamisen perinteeseen voimakkaasti tukeutuva ehdotus. Rakennus on hyvin joustava ja toimiva vyöhykeajatteluineen. Parvekkeet ovat keskeisellä sijalla ja rakennuksen runkoon upotettuina ne ovat hyvin säältä suojassa. Rakennuksen räystäät ovat korostetun pitkät ja antavat hyvän suojan hirsikehikolle. Alaspäin kapeneva rakennusmassa antaa myös sääsuojaa hirsikehikolle. Ehdotuksen tekniset ratkaisut ovat luonnonmukaisia, hirsirakentamiselle luontevia sekä kaikilta osiltaan uskottavasti esitetty ja perusteltu.
Lunastus: ”Talo vaan”
Selkeään vyöhykeajatteluun perustuva kompakti asuinkerrostaloratkaisu, jossa hirsikehikko on säältä suojassa ulkoterassien ja märkätilakeskuspaketin väissä. Asuntopohjat ovat ammattitaitoisesti laaditut. Kokonaiskonsepti on hyvin esitetty ja ratkaisun perspektiivikuvat ovat erityisen näyttäviä. Porrashuonetornin sijoitus itse asuinkerrostalomassaan on hiukan väkinäinen. Asuntoihin käynti rakennusmassan ulkokehältä aiheuttaa jonkin verran häiriöitä ohi kuljettaviin asuntoihin, vaikkakin asiaa on onnistuneesti lievennetty tasoerojen ja terassiaukkojen avulla. Kulkuterassit antavat julkisivuille syvyyttä ja luovat oivan mahdollisuuden rakennuksen julkisivujen moninaiselle käsittelylle.
Ideoiden kehittäminen jatkuu
Tuomaristo piti Tuhannen vuoden talo -kilpailuun esitettyjen ideoiden yleistasoa hyvänä, erityisesti palkitut työt olivat korkeatasoisia. Parhaana palkittu kilpailuehdotus Vihne oli hirsirakenteinen kerrostaloratkaisu. Toiseksi sijoittunut Moduuli ABC sekä kolmanneksi Kelo puolestaan edustavat teollisesti tehokkaasti toteutettavaa rakennejärjestelmäratkaisua.
– Kilpailun tavoitteena oli löytää toteuttamiskelpoisia ideoita hirsirakennusten elinkaaren pidentämiseen ja kierrättämiseen. Näin voidaan yhä paremmin hyödyntää hirsirakenteen kykyä sitoa tehokkaasti hiilidioksidia, toteaa Hirsitaloteollisuus ry:n toimitusjohtaja Seppo Romppainen.
Hirsitaloteollisuus ry aikoo Romppaisen mukaan jatkaa tehtyjen ideoiden työstämistä. Yhdistys on osallistunut sitä varten ympäristöministeriön järjestämään kiertotaloutta koskevaan ideahakuun.
Aloita tutustumalla alan parhaiden hirsivalmistajien ja kumppanuusyritysten www-sivustoihin, ne löytyvät täältä
»on tärkeä osa kestävän kehityksen mukaista taloutta Suomessa. Tunne siitä, että hirsimökissä nukut hyvin ei ole myytti. Tutkittua tietoa löydät täältä.
»Kontiolle jättikauppa
»