Kuva: Honkatalot
Suomalaiset rakentavat yhä useammin kotinsa hirrestä. Rakennustutkimus RTS Oy:n tekemän markkinaselvityksen mukaan Suomessa myytävistä talopaketeista yhä useampi valmistetaan hirrestä. Kasvu on tänä vuonna 16 prosenttia, ja jo joka viides omakotitalo rakennetaan hirrestä.
Hirren suosion kasvulle on useita syitä. Yksi syy on, että ekologisuuden merkitys ihmisten valinnoissa kasvaa.
Hirsi sitoo tehokkaasti hiiltä
Hirsitaloteollisuus ry:n toimitusjohtaja Seppo Romppainen kertoo, että Suomessa rakennettu hirsiomakotitalo (145 m2) sisältää keskimäärin yli 90 kuutiota hirttä.
– Tämä määrä hirttä sitoo hiilidioksidia valmiiseen hirsitaloon noin 46 000 kiloa. Näin suuri hiilidioksidivarasto kompensoi perheen polttomoottoriauton käyttöä yli 24 vuoden ajalle, Romppainen sanoo.
Laskelma perustuu siihen, että ajokilometrejä kertyy vuodessa keskimäärin 14 000 ja hiilidioksidipäästöjä 135 grammaa kilometriä kohti. Romppainen muistuttaa myös, että hirsi on uusiutuva materiaali.
– Yhden omakotitalon rakentamiseen tarvittavat hirsikuutiot kasvavat Suomessa kesäpäivänä alle minuutissa, hän sanoo.
Kasvukeskuksiin tarvitaan pientalotontteja
Rakennusteollisuuden hiilijalanjäljen pienentäminen tapahtuisi Suomessa nopeimmin ohjaamalla kasvukeskusten kaavoitusta pientalovaltaisempaan suuntaan. Pientalot Suomessa tehdään 90-prosenttisesti puusta, joten rakentamalla pientaloja puun käyttö kasvaisi nykyisistä määristä jo olemassa olevilla, erittäin kilpailukykyisillä rakennustekniikoilla.
Samalla vastattaisiin parhaiten myös asiakkaiden tarpeisiin, sillä valtaosa suomalaisista haluaisi asua pientaloissa, Romppainen huomauttaa.
Hirrellä on monia etuja
Hirrellä on rakentamisessa monia etuja. Puulla on todettu samanlaisia psykologisia vaikutuksia kuin metsäluonnolla. Puu rauhoittaa elimistöä, alentaa verenpainetta, laskee sydämen sykettä ja stressitasoa. Puuta on miellyttävä katsoa ja koskettaa. Se tuntuu lämpimältä, kodikkaalta ja rauhoittavalta. Puu heijastaa kauniisti valoa.
Useiden tutkimusten ja selvitysten mukaan hirsitalojen asukkaat ovat tyytyväisiä sisäilman laatuun. Tuloksiin voi tutustua esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL, 2012) Asumisterveys ja -tyytyväisyys hirsitalossa -selvityksessä, joka löytyy osoitteesta: http://www.julkari.fi/handle/10024/90809.
Yksi selkeä syy asumisviihtyvyyteen on huoneilman kosteus. Puulla on kyky siirtää ja sitoa turvallisesti ilmankosteutta seinään ja seinästä pois. Kun sisäilman kosteus lisääntyy, hirsipinnat sitovat sitä itseensä. Ilman kuivuessa hirsi puolestaan luovuttaa kosteutta. Näin hirsipinnat tasaavat sisäilman kosteuden vaihteluita ja parantavat sen laatua. Yksiaineisena rakenteena hirsi on lisäksi kosteusteknisesti turvallinen materiaali.
Lisätiedot: Seppo Romppainen, 050 376 5901, info@hirsikoti.fi
Aloita tutustumalla alan parhaiden hirsivalmistajien ja kumppanuusyritysten www-sivustoihin, ne löytyvät täältä
»on tärkeä osa kestävän kehityksen mukaista taloutta Suomessa. Tunne siitä, että hirsimökissä nukut hyvin ei ole myytti. Tutkittua tietoa löydät täältä.
»Kontiolle jättikauppa
»