Vihreät lyhyt, Kuva: Tuure Kinnunen. Työ on tuotettu Oulun yliopistossa osana Hirsitaloteollisuus ry:n My Town! -hanketta.
Rakennussektori on merkittävä ilmastolle haitallisten päästöjen lähde. Rakennusmateriaalien valmistus ja rakennusten käyttö aiheuttavat Suomessa noin kolmasosan kaikista ilmastopäästöistä. Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali 2035. Tavoitteen saavuttaminen on mahdollista myös rakennussektorilla, mikäli rakentamisen hiilipiikki saadaan leikattua alas. Tämä vaatii panostamista uusiutuviin materiaaleihin, käy ilmi Hirsitaloteollisuus ry:n toteuttaman My Town! -hankkeen alustavista tuloksista.
My Town! -hankkeessa kehitetään hiilineutraali asuinalue (22.000 k-m2) Tuusulan Rykmentinpuistoon tämänvuotisen asuntomessualueen viereen. Alueelle voidaan rakentaa koti noin 250 perheelle.
Tämän vuoden lopussa päättyvässä hankkeen ensimmäisessä vaiheessa on laskettu alueen hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki yhteensä 13 erityyppisen kohteen avulla. Torstaina 26.11. järjestetyssä Hirsitaloteollisuuden Syyswebinaarissa esiteltiin alkupaloja siitä, miten hiilineutraaliuteen päästään ja samalla luodaan asukkaille entistä viihtyisämpää asuinympäristöä.
My Town! -hanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelmasta.
Projektinjohtaja Seppo Romppainen:
Energiatehokkuuden lisäyksellä ei päästä hiilineutraaliuteen
– My Town! -hankkeen tulokset osoittavat, että tiivis kaupunkimainen hiilineutraali rakentaminen on mahdollista jo nykyisillä tekniikoilla ilman, että asukkaiden tarvitsee maksaa asumisestaan nykyistä enemmän tai sitoutua johonkin mistä on ylimääräistä vaivaa, sanoo projektinjohtaja, Hirsitaloteollisuus ry:n toimitusjohtaja Seppo Romppainen.
– Hiilineutraaliuteen ei päästä energiatehokkuutta lisäämällä, vaan uusiutuvilla ja kierrätettävillä rakennusmateriaaleilla sekä uusiutuvaa energiaa hyödyntämällä. Rakennusten energiatehokkuuden nostaminen nykyisestä tasosta johtaa usein vain monimutkaisiin ratkaisuihin, jotka kasvattavat rakennusvaiheen hiilipiikkiä ja kustannuksia, toteaa Romppainen.
Vuoden 2018 alusta voimaan tulleilla energiatehokkuusmääräyksillä rakennettaessa rakennusmateriaalien valmistus ja rakentaminen tuottaa yli puolet asuinrakennuksen elinkaaren aikaisesta hiilijalanjäljestä jo ennen kuin rakennus on otettu käyttöön.
– Ilmastonmuutoksen hillintään liittyvillä toimenpiteillä on jo kiire. Olisiko nyt aika kiinnittää huomiota entistä enemmän rakennuksen elinkaaren alkuvaiheeseen, jolloin vaikutukset saadaan heti eikä 50 vuoden aikana, kysyy Romppainen.
My Town! -hankkeessa on laskettu, että hirsirakennuksen rakentamisvaiheen hiilipiikki on yli 30 prosenttia pienempi ja ilmastohyödyt yli 6 kertaa paremmat kuin vastaavalla betonitalolla.
Hirsitaloteollisuus ry:n puheenjohtaja, toimitusjohtaja Marko Saarelainen:
Hirsitalojen vientiin uusia mahdollisuuksia
Kaavoituksen ja kunnallistekniikan puolesta rakentaminen My Town! -hankkeelle varatulle alueelle on mahdollista 2021 alusta alkaen. Hirsitaloteollisuus tavoittelee hankkeella myös viennin kasvua.
– Me hirsitalovalmistajat yhdessä kumppanijäsentemme kanssa olemme innoissamme My Town! -hankkeesta ja sen mukanaan tuomista mahdollisuuksista. Tähtäin ei ole vain kotimarkkinoilla Suomessa vaan myös viennissä, joka on tärkeä strateginen painopistealueemme, sanoo Marko Saarelainen, Hirsitaloteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Honkarakenne Oyj:n toimitusjohtaja.
Professori Janne Pihlajaniemi:
Hirsi soveltuu tiiviiseen rakentamiseen
My Town! -alueen suunnittelun lähtökohtana on käyttäjälähtöisyys. Tätä varten hankkeessa on tehty tutkimus, jossa on haastateltu 250 Tuusulan asuntomessuilla käynyttä henkilöä.
Alueen kehittäminen ja ideasuunnittelu tehdään Oulun yliopiston Arkkitehtuurin yksikössä syyskuussa käynnistyneessä arkkitehtuurin maisterivaiheen koulutuksessa.
Opiskelijoiden laatimissa suunnitelmissa on esitetty laaja kirjo mielenkiintoisia ideoita My Town! -asuinalueen toteuttamista varten.
– Töistä käy selväksi, että hirrestä on mahdollista rakentaa monenlaista – niin talotyypin, massoittelun kuin mittakaavankin suhteen. Töissä on käytetty hirren ohella myös ilahduttavan ennakkoluulottomasti erilaisia muita verhouksia, jotka näyttävät sointuvan miellyttävällä tavalla hirsi-interiööreihin. Juuri näiden huomioiden kautta suunnitelmat osoittavat, että hirsi ja massiivipuu soveltuvat hyvin viihtyisän, nykyaikaisen ja tiiviin asuinalueen rakennusmateriaaliksi, toteaa kehittämistyötä johtava professori Janne Pihlajaniemi.
Lisätietoja antaa:
Projektinjohtaja. Hirsitaloteollisuus ry: toimitusjohtaja Seppo Romppainen, info@hirsikoti.fi, 050 376 5901
Tiedotusvälineet voivat käyttää Oulun yliopistossa My Town! -hankkeelle tuotettuja kuvia. Tekijä ja muut julkaisemisen yhteydessä ilmoitettavat tiedot löytyvät kuvien metatiedoista. Kuvia voi ladata tästä.
Aloita tutustumalla alan parhaiden hirsivalmistajien ja kumppanuusyritysten www-sivustoihin, ne löytyvät täältä
»on tärkeä osa kestävän kehityksen mukaista taloutta Suomessa. Tunne siitä, että hirsimökissä nukut hyvin ei ole myytti. Tutkittua tietoa löydät täältä.
»Kontiolle jättikauppa
»