29.09.2014
Hirsirakennusten hyvä sisäilma ja kosteustekninen turvallisuus kiinnostavat rakennuttajia


"Tiedote. Julkaistu: 29.09.2014 - Hirsitaloteollisuus (HTT) ry"

Kosteus- ja homevaurioista johtuvat rakennusten sisäilmaongelmat aiheuttavat merkittävästi sekä terveyshaittoja että kustannuksia. Hirsitaloteollisuus HTT ry:n mukaan hirren suosio julkisissa rakennuksissa on kasvanut viime vuosina, sillä sen hyväksi havaittu kosteustekninen turvallisuus heijastuu myös sisäilman laatuun.

Dosentti Marjut Wallenius Tampereen yliopistosta vahvistaa, että viimeaikaiset tutkimustulokset puun myönteisistä psykofysiologisista vaikutuksista laajentavat käsitystä puun terveydelle suotuisista ominaisuuksista. Tällaisia ovat esimerkiksi puun herättämät myönteiset tunnetilat ja stressiä lievittävä vaikutus.

Wallenius ehdottaakin, että suunnittelijat ottaisivat työssään nykyistä enemmän huomioon puun aineettomat terveyshyödyt.

"Yksi vakuuttavan tuntuinen esimerkki on Itävallassa toteutettu pitkittäistutkimus, jossa seurattiin koululaisten autonomisen hermoston tilaa säännöllisesti kokonaisen lukuvuoden ajan. Puumateriaaleilla sisustetussa luokassa oppilaiden stressitaso oli selvästi vähäisempi kuin tavanomaisessa luokassa," psykologian tohtori Marjut Wallenius kertoo.

Päiväkoteja hirrestä

Hirsitaloteollisuuden jäsenyrityksissä on huomattu, että etenkin kouluja ja päiväkoteja päädytään aiempaa useammin rakentamaan luonnonmukaisesta hirrestä.

Parhaillaan Pyhäjärven kaupungissa rakenteilla oleva 1050-neliöinen Pyhäjärven Lastentalo on tuore esimerkki päiväkotirakennuksesta, jonka runkomateriaaliksi arkkitehti ja kaupunki valitsivat hirren sekä hyödyntävät myös muilta osin puhtaasti M1-luokan päästöttömiä materiaaleja.

"Käytämme hirren sisäpinnassa ainoastaan päästötöntä vahaa, joka kertaalleen siveltynä jättää puun diffuusio-ominaisuuden avoimeksi. Hirsi onkin sellaisenaan mahdollisimman luonnollinen ja puhdas rakennusmateriaali," Pyhäjärven Lastentalon suunnitellut arkkitehti SAFA Esa Ojanlatva kertoo.

Hirsi muodostaa massiivisen seinärakenteen, joka kykenee tasapainottamaan lämmön ja kosteudenvaihteluita luonnostaan. Sisäilman kosteus asettuu hirsitaloissa terveyden kannalta optimialueelle, 30-55 prosentin välille.

Pudasjärvellä puolestaan käynnistyvät marraskuussa hirsirunkoisen koulukampuksen rakennustyöt. Valmistuttuaan 9800-neliöisestä rakennuskompleksista on tulossa tiettävästi maailman suurin hirrestä tehty kokonaisuus.

Yksikerroksinen 84 lapselle mitoitettu Pyhäjärven Lastentalo on suunniteltu käyttäjiensä, lähinnä lasten ehdoilla, mikä näkyy esteettömyytenä ja kalusteiden yksityiskohdissa. Myös henkilökunnan tarpeet ja odotukset on huomioitu. Rakennus kuuluu P3-paloluokkaan ja se liitetään automaattiseen paloilmoitusverkkoon.

timber_3

Pyhäjärven Lastentalon on suunnitellut arkkitehti SAFA Esa Ojanlatva. Terveellisessä rakennuksessa on sen valmistuttua tilaa 84 lapselle. Kuva: Timber-Hirsi Oy.

timber_2

Lastentalon hirsikehikon pystytystä. Kuvat: Timber-Hirsi Oy.

timber_1

HTT ry:n jäseniä ovat Artichouse, Euro Loghouses, Finnlamelli, Huvila Seppälä, Honkamajat, Honka (Honkarakenne), Honkatalot, Ikihirsi, Kontio, Kuusamo Hirsitalot, Mammuttikoti, Ollikaisen Hirsirakenne, Pellopuu, Pohjan Timber-Hirsi, Vaaran Aihkitalot, Vehasen Talot ja Ykköspuu.

www.hirsikoti.fi

Lataa lehdistötiedote tästä


Lisätietoja: HTT ry:n asiamies Seppo Romppainen, p. 044 341 3731, s-posti: info(ät)hirsikoti.fi

tai hallituksen puheenjohtaja Esko Rintamäki, p. 044 2970487, esko.rintamaki(ät)finnlamelli.fi Tiedustelut ja kuvapyynnöt: Pirjo Kuisma, p. 040 554 3587, pirjo.kuisma(ät)figuuri.fi

Hirsitaloteollisuus ry (HTT) on luotettavien kotimaisten hirsitalotehtaiden yhteinen järjestö, johon kuuluu 17 merkittävää alan yritystä. Yhdistyksen eri kokoluokkaa edustavat jäsentehtaat suunnittelevat ja valmistavat yhdessä yli 80 % maassamme tuotetuista hirsitaloista ja vapaa-ajan hirsihuviloista, joista yli 40 % viedään eri puolille maailmaa. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 245 milj. euroa vuonna 2013. HTT ry:n jäsenet sitoutuvat noudattamaan tuotannossaan laadukkaan ja ympäristöystävällisen rakentamisen määräyksiä sekä toimituksissaan yhteisesti hyväksyttyjä ehtoja. Yhdistyksen verkkosivuille on koottu tietoa mm. hirren ainutlaatuisista ominaisuuksista kodin terveellisenä ja kestävänä rakennusmateriaalina: www.hirsikoti.fi

1

 

 

Lehdistötiedotteet

27.11.2014
Kahvila Birgitta Hernesaari on Vuoden Hirsirakennus 2014
Lue lisää
29.09.2014
Hirsirakennusten hyvä sisäilma ja kosteustekninen turvallisuus kiinnostavat rakennuttajia
Lue lisää
11.06.2014
Hirsitalojen markkinaosuus tasaisessa kasvussa
Lue lisää
25.02.2014
Eurooppalainen hirsitaloteollisuus: Rakennuksen koko elinkaaren vaikutus hiilijalanjälkeen huomioitava EU:n tulevissa rakennusmääräyksissä
Lue lisää
07.11.2013
Honkatalojen valmistama moderni pientalo voitti vuoden 2013 hirsirakennuskilpailun
Lue lisää
02.07.2013
Päiväkoteja rakennetaan yhä useammin hirrestä
Lue lisää
07.05.2013
Hirsitaloissa sisäilman laatu ja ympäristötekijät korostuvat
Lue lisää
28.11.2012
Pudasjärven hirsikorttelihankkeen yhteydessä tutkittiin hirsitaloasukkaiden asumisterveyttä ja -tyytyväisyyttä
Lue lisää
08.11.2012
Hirsisetin valmistama moderni piilopirtti voitti vuoden 2012 hirsirakennuskilpailun
Lue lisää
31.10.2011
Vuoden 2011 hirsirakennus -kilpailun voitti Honkarakenteen Lokki-huvila
Lue lisää
31.10.2011
Ekotehokkaaksi todettu hirsitalo täyttää uudet energiatehokkuusmääräykset
Lue lisää
24.3.2009
Tuore tutkimus hirsiseinän elinkaaresta kertoo: Hirsitalon ympäristövaikutukset suotuisia
Lue lisää
22.01.2009
Hirsitaloteollisuus valmistautunut energiatehokkuuden vaatimuksiin
Lue lisää
tartu hankkeeseen!

Aloita tutustumalla alan parhaiden valmistajien www-sivustoihin, ne löytyvät täältä
Lue lisää

Ajankohtaista

Kahvila Birgitta Hernesaari on Vuoden Hirsirakennus 2014
Lue lisää